Απορίες ενός απλού συμβολαιογράφου

Μοιάζουν με κακόγουστο αστείο τόσο η εμφάνιση του Προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεωργίου Ρούσκα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών στις 12/10/2016 όσο και οι «κορόνες» του για την προστασία της πρώτης κατοικίας οφειλετών. Είναι γνωστό ότι ο κ. Πρόεδρος δε χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί στην τηλεόραση, αλλά δεδομένης της παραπομπής του στο ακροατήριο για την υπόθεση του «Παραδικαστικού 2», θα περίμενε κανείς, ότι (από ευθιξία και μόνο, αν όχι σεβασμό προς το συμβολαιογραφικό σώμα αλλά και τους απλούς πολίτες) θα απείχε από δημόσιες εμφανίσεις μέχρι την αθώωσή του, η οποία –όπως βροντοφωνάζει δεξιά και αριστερά– είναι σίγουρη. (Ακριβώς όπως ο Πρωθυπουργός προδιαγράφει τις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας). Επειδή όμως δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να βγει στο γυαλί, έσπευσε να «προασπίσει» τους απλούς πολίτες, αυτός που –ως γνωστόν– δεν νοιάζεται για κανέναν άλλο εκτός από την αφεντιά του!

Ας δούμε όμως και την αντίδραση μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, που μετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Ρούσκα στις τελευταίες εκλογές, όταν τους απευθύνθηκε αίτημα φιλίας στο Facebook από την «Αλήθεια του Συμβολαιογράφου». Απ’ ότι φαίνεται ο φημολογούμενος συνεχής εκφοβισμός τους από τον κ. Πρόεδρο (για υποτιθέμενες ευθύνες τους σε ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης του Συλλόγου σε περίοδο που ο ίδιος υπήρξε ταμίας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου) είναι γεγονός και α) περιλαμβάνει ποιους επιτρέπεται να κάνουν φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και β) επιβάλλει να σπεύδουν να τον υπερασπιστούν, ακόμα και όταν απλώς πρόκειται για αναμετάδοση ειδήσεων από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας από τις παρακάτω δηλώσεις του τ. Ταμία, της Γεν. Γραμματέως και της Αντιπροέδρου του Δ.Σ.:

fb2

Πάλι καλά που δεν τους έβαλε να διαδηλώσουν και για την αθωότητά του!!! Γιατί φυσικά εφημερίδες, όπως λ.χ. η «Ναυτεμπορική», αν μη τι άλλο, δεν πληρούν το χαρακτηρισμό «κίτρινες φυλλάδες», ούτε αναιρείται το γεγονός ότι παραπέμπεται! Αν ο κ. Πρόεδρος είχε έστω ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε τουλάχιστον να απέχει των καθηκόντων του μέχρι την δίκη, αν όχι μέχρι την έκδοση απόφασης και όχι να διοργανώνει πρες κονφεράνς από τα γραφεία του Συλλόγου! Είναι αδιανόητο να απολογείται κάποιος το πρωί ενώπιον Εισαγγελέα για κακούργημα και το απόγευμα να εκπροσωπεί το σώμα των συμβολαιογράφων ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης ή άλλης κρατικής αρχής! Αιδώς Αργείοι!!!!

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην απόφαση να μην απέχει των καθηκόντων του μπορεί να έπαιξε και το επίδομα που λαμβάνει ως πρόεδρος, το οποίο ανέρχεται (τη σήμερον ημέρα) στο ποσό των 2.000 ευρώ!!! Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με τα άρθρα 1 παρ.7 και 2 παρ.2 ν. 3833/10 το επίδομα αυτό είχε μειωθεί κατά 50%, αλλά το 2012 επανήλθε στα 2.000 ευρώ με απόφαση Δ.Σ. και παραμένει στο ποσό αυτό με απόφαση του 2016.

Παραθέτω την από 29/9/2016 επιστολή του κ. Προέδρου προς τα μέλη του Συλλόγου, την οποία έστειλε μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου τέθηκε το θέμα της παραπομπής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών από συμβούλους της μειοψηφίας και ζητήθηκε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση, πρόταση που –σημειωτέον– απορρίφθηκε με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους. Με την έντονη γραμματοσειρά επισημαίνω σημεία ενδιαφέροντος: «Οι πρόσφατες επιστολές των όψιμων επαναστατών/μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, με τις οποίες καλούνται οι συνάδελφοι να ανατρέψουν (!!!) τη δημοκρατικά εκλεγμένη από τους ίδιους διοίκηση του Συλλόγου θα ήταν ιδιαιτέρως διασκεδαστικές, αν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στην κρίσιμη παρούσα συγκυρία, τη στιγμή που η διοίκηση του Συλλόγου δίνει ακριβώς εκείνες τις μάχες από τις οποίες κατηγορείται ότι απουσιάζει στο περιεχόμενο των επιστολών από τους συντάκτες τους.

Φυσικά οι γενικόλογες διακηρύξεις είναι εύκολες. Αυτό που είναι δύσκολο είναι η διαμόρφωση και υποστήριξη, σε αντίξοες συνθήκες, συγκεκριμένων και σταθερών θέσεων, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα και οι συνθήκες άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, πράγμα που πράττει η παρούσα διοίκηση του Συλλόγου. Οι συντάκτες των επιστολών θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό, αν συμμετείχαν στις επιτροπές του Συλλόγου στις οποίες αποφεύγουν να συμμετάσχουν, αν δεν αποχωρούσαν άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας από κρίσιμες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και αν προέβαιναν σε συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση την πραγματικότητα. Αλλά, βέβαια, αυτό είναι δυσκολότερο από το να παριστάνουν τους επαναστάτες χωρίς αιτία». 

Είναι άνευ λόγου και αιτίας η αποχώρηση των συμβούλων, όταν εν όψει της παραπομπής για κακούργημα του Προέδρου τίθεται αυτό ως θέμα συζήτησης του Δ.Σ.;;; Η κρίσιμη παρούσα συγκυρία είναι για σύσσωμο το σώμα των συμβολαιογράφων που πλήττεται από την γενικότερη κατάσταση της χώρας ή για τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Πρόεδρος με τη δικαιοσύνη;;; Και τελικά η αμαύρωση του κύρους του συμβολαιογραφικού σώματος όταν ο κ. Πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί ως «μαϊντανός» σε διάφορα κανάλια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα;;; Θα το πω λοιπόν ξανά: Αιδώς Αργείοι!!!!

Πέρα από το γενικότερο ασυνάρτητο ύφος και περιεχόμενο της επιστολής του κ. Προέδρου, σε τι εξυπηρετούσε η αποστολή αυτής της επιστολής προς όλα τα μέλη του Συλλόγου;;; Μήπως ήταν προειδοποίηση και για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για να σιωπήσουν και να μην ανακινήσουν το θέμα της παραπομπής του σε επόμενη συνεδρίαση μέχρι τουλάχιστον τις 5/12/2016 που αρχίζει η δίκη του Παραδικαστικού 2 (που πια δε θα μπορεί να το κρύψει);;;

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω εάν ο κ. Πρόεδρος είναι ένοχος. Αυτό το ζήτημα θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Είμαι όμως μέλος του συμβολαιογραφικού σώματος, μέλος του ΣΣΕΑΠΑΔ και ζητώ, ή μάλλον απαιτώ, οι εκπρόσωποί μου να δείχνουν αξιοπρεπή συμπεριφορά που να συνάδει με το λειτούργημά μας!!! Έθεσα λοιπόν τα παραπάνω ερωτήματα και ευελπιστώ μήπως επιτέλους δω έστω κι ένα ίχνος φιλοτίμου…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s